CES 2012: Nvidia in Asus predstavila tablico s Tegro 3 in Androidom 4

Matej Huš

11. jan 2012 ob 09:44:48

V Las Vegasu se je včeraj popoldne začel vsakoletni sejem CES, ki bo trajal do petka. V tem času bomo spremljali kopico novosti, ki jih bodo igralci elektronske branže predstavljali in napovedovali. Poglejmo si Nvidio, ki je včeraj skupaj z Asusom predstavila nov tablični računalnik, ki ga poganja Nvidiin procesor Tegra 3.

Tegra 3 oziroma Kal-El, kakor je tudi bila znana v razvoju, je Nvidiin mobilni sistem na čipu (SoC) nove, tretje generacije. Njegova glavna odlika je pet jeder, od katerih so štiri klasična ARM Cortex A9 s frekvenco 1,3 GHz (oziroma 1,4 GHz, kadar poganjamo le eno) in eno oskubljeno varčno jedro s 500 MHz, ki teče, ko potrebujemo manj procesorske moči, da podaljša avtonomijo delovanja naprave.

Nov Asusov tablični računalnik ima torej omenjeno Tegro 3, za prikazovanje slike pa skrbi 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1.280 x 800. Posebej pomenljiva je cena, ki jasno kaže, čemu vsemu lahko konkurira. Z 250 dolarji je pol cenejši od osnovnega modela Applovega iPada 2 in le malenkost dražji od Amazonvega Kindla Fire. Hkrati pa vsebuje vse, kar si zahtevni uporabniki želijo - četverojedrno zasnovo, možnost nizke porabe energije in najverjetneje kamero z osem tisoč točkami (če drži engadgetova špekulacija, da je to v bistvu Asusov Eee Pad MeMO ME370T). Podrobnejših podatkov o specifikaciajh še ni, ne smemo pa pozabiti na operacijski sistem naslednje generacije Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Z njim bo mogoče vse androidne naprave integrirati v en sam povezan ekosistem (podobno kot Applove že sodelujejo).

Nvidia poudarja, da bo Tegra 3 imela pomemben vpliv tudi nekoliko širše. Poleg uporabe v tabličnih računalnikih, ki bodo med drugim podpirali tudi Windows 8, se obeta tudi drugod. Namignili so, da bodo kmalu objavili sodelovanje z Audijem, ki bo v svoja v vozila vgradil vedno več potrošne elektronike, tudi s Tegro 3.