Mandriva Linux (spet) tik pred stečajem

Mandi

7. jan 2012 ob 11:49:18

Nekdaj zelo popularna francoska Linux distribucija Mandriva (nekdanji MandrakeSoft, še prej Mandrake Linux) je po poročanju nekaterih ključnih ljudi ponovno tik pred stečajem. Podtjetje Mandriva S.A. bi nujno potrebovalo 4 milijone evrov svežega kapitala do sredine meseca, in če ga ne bo, naj bi bili 16. januarja zapreti vrata za vedno.

Večinski lastnik je ta trenutek ciprska družba Townarea Trading & Investments, za katero naj bi stali predvsem ruski investitorji; skupina naj bi bila pripravljena plačati celotni znesek. Do sem vse lepo in prav, če ne bi drugi največji delničar (LinLux) blokiral odločitve o dokapitalizaciji, ker ne želijo ne prispevati dodatnega denarja ne trpeti zmanjšanja svojega deleža na račun dodatnega kapitala z računov Townarea. Z odločitvijo se tako odlaša, podjetju pa zmanjkuje denarja za redno poslovanje, zato resno razmišljajo o zaprtju. Imeli naj bi dovolj, kajti popularnost distribucije že nekaj let pada, na consumer strani na rovaš Ubunta in Fedore, na strežniški strani pa zaradi RedHata in SUSEta.

Za prihodnost Mandraka se sicer ni treba pretirano bati, zakaj že od srede minulega leta je na voljo tudi odprtokodna različica Mageia