Download.com še vedno pakira namestitvene programe v trojance

Matej Huš

6. dec 2011 ob 14:14:40

Avgusta smo poročali, da je priljubljena spletna stran z brezplačnimi in preizkusnimi programi Download.com začela vprašljivo prakso "oblačenja" programov v dve plasti namestitve. V praksi je to pomenilo, da z njihove strani ni bilo mogoče prenesti golega namestitvenega programa, kot ga ponuja proizvajalec programske opreme, ampak zgolj generični namestitveni program, ki je s spleta šele nato prenesel dejanski namestitveni program. Problematično je bilo, da je ta generični namestitveni program poizkusil namestiti tudi nepotrebno orodno vrstico Babylon, ki so jo uporabniki, ki niso brali, marveč zgolj klikali Naprej, tudi namestili. Download.com je tako služil na dva načina - ponujali so plačljiv dostop do strani, kjer je mogoče dobiti gole verzije programov, po drugi strani pa so služili tudi z oglasi in prihodki od števila namestitev orodne vrstice.

Kot so ugotovili pisci programa Nmap, se je v zadnjem času ta praksa še poslabšala. Namestitveni program za Nmap namreč vsebuje program, ki še pred dejanskim prenosom Nmapa s spleta in zagonom namestitve namesti orodno vrstico StartNow v brskalnik, prestavi privzeti iskalnik na Bing in spremeni domačo stran na MSN.com. Uporabniki se temu sicer lahko izognejo, tako da kliknejo Ne sprejmem (Decline), a v realnosti praktično vsi kliknejo Sprejmem (Accept), saj sicer programov običajno ni mogoče namestiti - seveda ko gre za pogodbo EULA in ne dodatke. Download.com to zmedo pri neukih uporabnikih spretno izrablja.

Nekateri protivirusni programi program za namestitev Nmapa zato celo zaznajo kot trojanskega konja. Tehnično imajo prav, saj počne stvari, ki jih uporabnik ne pričakuje in odobrava, a ob tem slabo luč meče na Nmap in ne Download.com. Slednji si je s tem korenito pokvaril ugled, saj je bila to svoj čas zaupanja vredna stran za prenos raznih programov in pripomočkov. Nič več.