EDF obsojen zaradi vdora v Greenpeaceove računalnike

Matej Huš

15. nov 2011 ob 15:52:25

Francosko sodišče v Nanterru je razsodilo, da mora francosko državno podjetje EDF (Électricité de France S.A.) plačati 1,5 milijona evrov globe zaradi napada na Greenpeaceove strežnike, ki ga je sodišče spoznalo za primer industrijskega vohunjenja. Dodatno mora Greenpeacueu izplačati pol milijona evrov odškodnine za povzročeno škodo. Poleg tega bodo odgovarjali tudi vodstveni delavci. Vodja EDF-jeve enote za varnost proizvodnje jedrske energije Pascal Durieux je dobil dve leti pogojne kazni (in potencialno tri leta zaporne kazni, če se bo v tem času ponovno prekršil) ter globo v višini 10.000 evrov, medtem ko je njegov namestnik Pierre-Paul François prejel poltretje leto pogojne kazni. Thierry Lorho, ki je bil vodja podjetja Kargus, katerega je EDF najel za vdor v Greenpeacove računalnike, mora plačati 4.000 evrov globe, prejel pa je dvoletno pogojno kazen.

EDF je največji francoski proizvajalec električne energije, v EU pa proizvede kar 22 odstotkov vseh električne energije. V Francija ima v lasti 58 delujočih jedrskih reaktorjev, ki proizvedejo dobre tri četrtine vse francoske električne energije (dobršen del te gre v izvoz). Zaradi tega je EDF trn v peti Greenpeaceu, ki si že dlje časa prizadeva za omejitev delovanja ali celo zaprtje jedrskih reaktorjev po Franciji.

EDF je že leta 2004 naročil spremljanje Greenpeacea v Franciji in drugih sorodnih organizacij po vsej Evropi, saj so jih zanimale namere borcev proti jedrski energiji. Leta 2006 pa je EDF pri podjetju Kargus Consultants, ki ga vodijo nekdanji člani francoske tajne službe, naročil poizvedbo, kaj namerava Greenpeace in ali bodo blokiral gradnjo novih jedrskih elektrarn. Pri Kargusu so vdrli v računalnik Greenpeaceovega vodja kampanj Yannicka Jadota in mu odtujili približno 1.400 dokumentov in elektronskih sporočil, za kar so uporabili trojanskega konja. EDF mora Jadotu osebno zato plačati še 50.000 evrov odškodnine.

EDF razsodbe uradno ni komentiral. Že med postopkom pa so večkrat ponovili, da so žrtve preveč zagnanih poizkusov svojih podizvajalcev, ki pa jim vdora naj ne bi bili naročili. Greenpeace je po drugi strani razsodbo pozdravil in dejal, da kaže, da nihče ni nad zakonom.