Prijavljeni uporabniki v Googlu privzeto na SSL

Matej Huš

19. okt 2011 ob 12:11:47

Google že od maja 2010 omogoča varno šifrirano povezavo prek SSL pri iskanju, če do strani dostopamo na naslov https://www.google.com. To se ne bo spremenilo, saj bo ta način še vedno deloval za vse, prijavljene in neprijavljene, uporabnike. Bo pa odslej Google prijavljene uporabnike privzeto preusmerjal na to šifrirano stran, so zapisali na svojem blogu.

Google pravi, da gre za korak, ki bo pomagal zaščititi zasebnost uporabnikov. Ker so rezultati iskanja vedno bolj personalizirani, postaja možnost prisluškovanja prometu, kadar se nahajamo na javnih internetnih točkah (kiberkavarne, javni Wi-Fi) ali javnih računalnikih (knjižnice), problematična. Uporaba šifrirane povezave SSL te možnosti odpravi.

Nekaj sprememb prinaša to tudi za strani, ki jih obiskujemo. Te so doslej v polju Referral videle, da na stran prihajamo z Googla in z iskanjem po katerih ključnih besedah smo jih našli. Odslej bodo videle le, da prihajamo z Googla, ne bodo pa več videle ključnih besed. Google jim sicer ponuja seznam 1000 kumulativno najpogostejših ključnih besed, prek katerih so uporabniki prišli na njihovo stran v zadnjih 30 dneh.