Opera: drsnikom na spletnih straneh bo odklenkalo

Matej Huš

12. okt 2011 ob 14:01:36

Norveška Opera je na dogodku Up North Web v Oslu predstavila nov način navigacije po spletnih straneh, s katerim želijo odpraviti klasične drsnike. Tehnični direktor Hakon Wium Lie je predstavil nov sistem, ki drsnike nadomešča z listanjem po straneh.

V Operi so mnenja, da je trenutni način brskanja s pomikanjem navzdol in navzgor po straneh nepraktičen, še zlasti na mobilnih napravah, kot so tablični računalniki. Zato razvijajo novo tehnologijo, ki bo vsebino, katere bo preveč za en zaslon, avtomatično prelila na več strani. Uporabniki pa se bodo med njimi premikali z gestami na tabličnih računalnikih oziroma z miško na namiznih računalnikih.

Izvedba je zelo preprosta, so povedali. Tehnologija, ki prihaja v eksperimentalni verziji že v Opero 12, je zasnovana na CSS. Potrebnih je bilo le nekaj vrstic kode z uporabo oznake overflow in funkcije float, da brskalnik sam stavi besedilo na strani in ga opremi z nebesedilnimi elementi, ki so del vsebine (slike, oglasi ...). Novice so lahko stavljene v stolpce, podobno kot je to tudi v tiskanih izdajah časnikov, medtem ko lahko leposlovje stavi v en stolpec. Nekaj podobnega je pripravil že The New York Times v svoji aplikaciji za branje časnika na tablični računalnikih, a je tam realizacija izvedena z JavaScriptom in ne CSS. Opera vsebine ne želi zakleniti v aplikacije in otežiti dostop do nje, ampak bo oblikovanje izvajala na HTML-ju. Stari način brskanja bo seveda vzporedno ostal še lep čas.