Android/iPhone aplikacija za sledenje poredne mularije

Mandi

19. sep 2011 ob 18:50:10

Ameriško podjetje SecuraTrack je predstavilo svojo novo "varnostno" rešitev, Android/iPhone aplikacijo SecuraFone. Starši ga namestijo na otrokov telefon, na kar dobijo zvrhano mero nadzora nad natančno lokacijo podmladka. Aplikacija hrani natančno zgodovino gibanja (GPS) za 90 dni in pošilja SMS ali epoštna opozorila, če se pripeti kaj nenavadnega - npr. otrok se premakne zunaj katere od dovoljenih "GPS con" (šola, pot domov, prijatelji, izvenšolske dejavnosti) ali če ob ključnem trenutku ni na določenem kraju (šprica šolo). Za mlade voznike ponujajo dodatno funkcijo izklopa funkcionalnosti telefona - od blokade SMS-ov, klicev in aplikacij med vožnjo, ter avtomatskega obveščanja, če mulo slučajno prehitro vozi - seveda vse za varnost otrok.

Starši dobijo s tem unikaten, če ne že grotesken vpogled v gibanje svojega otroka, morda celo primerjliv s podatki, ki so dosegljivi policiji. Za zasebnost proizvajalca ne skrbi, ker mora po njihovih besedah otrok program "predhodno sam namestiti, nato pa še nastaviti obveščanje" in kot vemo, ni prave možnosti, da bi starši to naredili sami brez oz. mimo privoljenja otroka. Drugo vprašanje je, kako se zoperstaviti izredni pripravljenosti mladine, da te ukrepe preprosto izklopi, se jih izogne (vedno obstajajo kolegi, ki bodo telefon nesli na trening) ali pa jih začne prožit nalašč, v želji, da bi z obvestili jezili starše oz. jih naredili nedovzetne za kup sporočil.

Aplikacija bo na voljo od konca meseca in sicer za iPhone in Android, jeseni pa prideta še verzija za Blackberry in Windows Phone. Cena aplikacije še ni znana; morda bo celo zastonj, glede na to, da je treba za pripadajočo storitev mesečno odšteti še 8.95 dolarja.

Ker le avtoritarno vohunjenje za svojimi otroci poskrbi, da odrastejo v zrele, odgovorne osebnosti.