Lenovo predstavil svoj tablični računalnik

Matej Huš

5. sep 2011 ob 10:33:14

Pretekli teden je tudi Lenovo predstavil svoj tablični računalnik, ki se je za razliko od Appla in Samsunga posvetil spodnjemu delu cenovnega razpona. IdeaPad A1 cilja na kupce s plitvim žepom, saj stane 200 dolarjev (oziroma 250 in 300 dolarjev z dvakrat ali štirikrat večjo kapaciteto).

Poganja ga SoC Texas Instruments OMAP 3622 - procesor ARM Cortex-A8, grafika PowerVR SGX 2D/3D ter strojna podpora za dekodiranje formatov MPEG4, H.264 in WMV-9. Sliko prikazuje na 7-palčnem zaslonu, ki zmore prikazati 1024 x 600 točk. Ima še pol gigabajta pomnilnika, 8 GB bliskovnega pomnilnika, podporo za Wi-Fi, Bluetooth, GPS ter dvoje kamer. Avtonomija znaša približno sedem ur. Na njem teče operacijski sistem Android 2.3.

Izdelek je zaradi skromnejših specifikacij resda poceni, a zelo ugoden nakup vendarle ni. HP TouchPad 16GB se recimo po zadnjih brutalnih znižanjih prodaja za vsega 100 dolarjev, po drugi strani je res, da na njem teče ukinjeni WebOS, kar je tudi razlog za razprodajo. Takrat je bilo povpraševanje tako ogromno, da je moral HP naročiti še drugo pošiljko, kar je videl tudi Lenovo in ponudil svoj IdeaPad A1, ki je bil sprva pod drugim imenom namenjen le za kitajski trg.