Izšla Mandriva 2011

Matej Huš

29. avg 2011 ob 08:55:55

Po finančnih težavah, zaradi katerih se je lani zdelo, da so dnevi priljubljeni francoski distribuciji Linuxa Mandriva šteti, je izšla nova verzija. Pred nami je Mandriva 2011, ki ima kar nekaj novosti.

Najočitnejša novost je odsotnost grafičnih okolij GNOME, Xface in ostalih v osnovnih paketih. Privzeto se uporablja KDE4, kdor želi kaj drugega, pa bo tako ali tako vedel, kje to najti in namestiti. Spremenjeni so še KDM, Dolphin, nova verzija Firefoxa, Thunderbirda, Clementine, Shotwell itn. Namesto OpenOfficea najdemo v novi verziji njegov sestrski projekt LibreOffice, ki je nastal z razdelitvijo (fork). V uporabi je Linuxovo jedro 2.6.38.7.

Z izidom Mandrive 2011 so verzija 2008 in starejše dosegle konec in ne bodo več prejemale nobenih popravkov, verzija 2009 pa le še nujne varnostne. Popravki za Mandrivo 2010 bodo kot običajno.

Mandriva obstoji v štirih različicah. One vsebuje en živi CD, ki omogoča preizkus brez namestitve in kasnejšo namestitev. Free je najprimernejša verzija za večino uporabnikov, saj na enem CD-ju ali DVD-ju vsebuje vse potrebne programe in je brezplačna. Kdor je Linuxa manj vešč, lahko poseže tudi komercialni in poenostavljeni verziji Powerpack, obstoji pa še posebna prenosna verzija Flash za zagon z USB-ključev.