KPK predstavila spletišče s podatki o javnofinančnih odhodkih

Mandi

23. avg 2011 ob 10:15:34

Komisija za preprečevanje korupcije je danes na tiskovni konferenci predstavila novo spletno orodje za spremljanje javne porabe - Supervizor. Gre za podatkovno bazo javnofinančnih odhodkov od leta 2003 naprej, dobro poindeksirano in opremljeno z iskalnikom po proračunskem porabniku (ministrstvo, javni zavod, občina, ipd) oz. prejemniku sredstev (posamezniki, podjetja - izvajalci javnih storitev).

Iskalnik je izhodiščna točka orodja. Z njim lahko poiščemo transakcije, ki vodijo od določenega proračunskega porabnika, do določenega podjetja, ali kombinacijo obojega. Tako nas lahko npr. zanimajo vsi prihodki, ki jih je Telekom Slovenije dobil od Ministrstva za javno upravo (teh je v zadnjih 8 letih bilo kar za 30 milijonov evrov), odhodki Mestne občine Maribor (381 mio) ali njene mestne četrti Tabor (107 tisoč).

Izpisi so bogato opremljeni z dodatnimi informacijami. Na voljo je graf transakcij skozi leta, ki ga je mogoče tudi omejiti na določeno obdobje (npr. zadnjih 6 mesecev, vladavino prejšnje vlade, prvo leto članstva v Uniji). Na dnu je na voljo seznam transakcij, tako po prejemnikih kot po mesecih. Posamezne transakcije navajajo datum, znesek in namen plačila ("sklic"), podatki pa so povezani tudi z bazo javnih naročil in naročil male vrednosti. Na vrhu je viden še seznam ustanoviteljev in hčerinskih oseb prejemnika sredstev, za lažje sledenje povezanim osebam.

Podatki so zlata jama za raziskovalno in državljansko novinarstvo, saj je zdaj mogoče črno na belem poiskati seznam podjetij, ki dobivajo znatna sredstva od vaše občine, javnega sklada, ministrstva ali drugega državnega organa, in od tam naprej zahtevati pravno podlago preko zahtevka za informacijo javnega značaja. Prav tako so možne številne statistične analize, od rasti stroškov za IT (in posebej za domnevno superiorno in cenejšo licenčno programsko opremo) pa do sprememb v strukturi dobaviteljev, ki nastopijo pa zamenjavi politične opcije na državnih in lokalnih volitvah. Podatki so že do zdaj bili javni, vendar niti slučajno ne tako enostavno in obširno dostopni.

Vir podatkov so baze Uprave za javna plačila, AJPES in podatki o javnih naročilih, povezane s seznamom proračunskih porabnikov in registrom podjetij. Določene transakcije, npr. izplačila pokojnin, so anonimizirane oz. skrite.

Več o projektu si preberite na spletni strani http://supervizor.kpk-rs.si, nikakor pa ne pozabite preveriti situacije za svojo občino, krajevno skupnost ali delodajalca.