Oraclu več ne kaže tako dobro v patentnem sporu okoli Android Jave

Mandi

12. avg 2011 ob 08:43:31

O tem, da ima Oracle pri tožarjenju Googla zaradi kršitve javanske licence v svoji Android platformi kar nekaj težav s starimi stališči Suna, smo že pisali. Javin prejšnji lastnik in izumitelj, Sun, je imel namreč precej bolj odprto stališče do sodelovanja s skupnostjo in vse bolj zgleda, da je te obljube tudi zapisal v pravni jezik, se pravi licenčne pogodbe. To in še nekatera druga dejstva bi lahko omejila možnosti za njihov uspeh na sojenju, ki bo že letos novembra in katerega cilj je ustrezna licenčnina na vsako prodano droid napravo ($5/kos, ki jih MS dobi od HTC-ja, bi znal biti soliden začetek).

Internet archive tako hrani več zapisov Sunovih objav za javnost oz. blog postov visokopostavljenih Sunovcev izpred nekaj let. Že leta 2006 je Sun zapisal, da mislijo Javo ponujati zastonj za vse GNU/Linuc distribucije, in še več, da bodo z izdajo JDK-ja pod licenco GPL 2 ("OpenJDK") zadostiti tudi distribucijam, ki se striktno omejujejo zgolj na odprtokodno programje. To bi pomenilo, da bi se Google avtorskopravnim očitkom lahko izognil že tako, da bi kritične dele kode v Dalviku preklopil z zdajšnjega neuradnega JDK-ja Apache Harmony na OpenJDK. Ali bodo to storili, trenutno ni mogoče povedati, ker se je Google zadnje čase odločil kodo zadnjih Android različic prav vohunsko skrivati.

Kar se tiče patentnov, je še malo več skrbi. Java je bila poleg GPL-a izdana tudi pod lincenco CDDL (derivat Mozillla public licence, spada pod ti. free licence), ki vsem njenim uporabnikom zagotavlja, da jih Sun nikoli ne bo tožil glede patentov, če se je bodo le držali. Če Googlu uspe dokazati to obljubo, je problem že na pol rešen. Kar pa se tiče preostalih 7 patentov, ki jih ima Oracle trenutno v igri: sodnik mu je zapovedal, naj to zmanjša na največ tri, da bo mogoče sojenje zaključiti v 2 mesecih, istočasno pa je Google patentni urad zaprosil za revizijo nekaterih od patentnov. Oracle je trenutno v dilemi, kaj naj stori; manj patentov pomeni manj možnosti za uspeh in hkrati večjo možnost, da se ti zaradi razveljavitve enega sesuje celotna tožba.

Škoda za vse to.