Google kupil dobrih tisoč patentov od IBM-a

Matej Huš

31. jul 2011 ob 13:10:22

Google si še vedno prizadeva vzpostaviti veliko bazo patentov, ki jih bo po lastnih besedah uporabljal za odvračanje od tožb zaradi kršitev patentov. Aprila so za Nortelove patente, ki so bili zaradi stečaja podjetja naprodaj v paketu 6000 patentov, ponudili 3,14159 milijarde dolarjev, a jih je dobil konzorcij okrog podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM in Sony, ki je ponudil 4,5 milijarde dolarjev. Sedaj pa je javnosti postalo znano, da je Google 11. in 12. julija pridobil približno tisoč patentov (seznam), ki jih je imel predhodno v lasti IBM.

Koliko je moral Google odšteti za vseh 1029 patentov, podjetji nista želeli povedati. Googlov glavni pravnik Kent Walker je povedal, da patentov ne zbirajo za začetek kakšnih patentnih vojn, ampak jih želijo le pridobiti dovolj, da bodo odvrnili druge od tožb zoper Google. Ker so relativno mlado podjetje, v tem času niso mogli izoblikovati dovolj velike zbirke patentov, kot recimo IBM v stoletni zgodovini.

Pridobljeni patenti obsegajo raznovrstne tehnologije in izdelke. Med njimi najdemo tako proizvodnjo in arhitekturo pomnilniških in procesorskih čipov kot tudi podatkovne baze in objektno orientirano programiranje, medtem ko so nekateri izrazito strojno naravnani in težko uporabni izven IBM.