Češki predsednik Klaus zavrnil prehod skozi detektor kovin med obiskom avstralskega parlamenta

Mandi

27. jul 2011 ob 07:54:27

Nemški Spiegel piše o pomenljivem dogodku med neuradnim obiskom češkega predsednika Vaclava Klausa v Avstraliji. Klaus je tja odpotoval na simpozij o podnebnih spremembah, kjer naj bi imel tudi predavanje (kot skeptik o obstoju podnebnih sprememb oz. bistvenemu vplivu človeka na njih), tekom obiska pa naj bi imel tudi intervju za avstralsko nacionalno televizijo ABC, in sicer v njihovem studiu znotraj avstralskega parlamenta v Canberri.

Na vhodu v stavbo so ga varnostniki poprosili, naj gre skozi varnostni senzor (detektor kovin), s čimer se Klaus ni strinjal. Njegova vodička Michelle Ainsworth je varnostnikom sicer razložila, kdo je gospod pred njimi, vendar slednji niso bili pripravljeni narediti izjeme. Klaus naj bi na vse to odvrnil, da "tu skozi pa že ne bom šel", se preprosto obrnil in odkorakal nazaj do svojega hotela. Po dozdaj dosegljivih informacijah je intervju s tem odpadel.

Varnostni pregledi pred vhodi v pomembnejše institucije, bodisi osebni ali s pomočjo tehnike, postajajo vse po bolj pogosti. Pritožbeno sodišče v Washington D.C.-ju je na tej fronti nedavno potrdilo tudi zakonitost bolj invazivnih "full body" skenerjev, pri čemer je kot edini pogoj navedla "posvet z javnostjo" pred njihovo uveljavitvijo. Osebam, ki se jim želijo izogniti, ostale še možnost osebnega pregleda ("pat-down") [1] oz. pot z ostalimi prevoznimi sredstvi.

[1] Pri čemer ni izključeno, da bodo morali iti še čez odvzem prstnih odtisov, sken šarenice oz. primorani imeti biometrični potni list.