Na mednarodni fizikalni olimpijadi en bron za Slovenijo

Matej Huš

19. jul 2011 ob 07:25:37

V Bangkoku na Tajskem so se od 10. do 18. julija na 42. mednarodni fizikalni olimpijadi merili srednješolci iz celega sveta, med njimi tudi pet Slovencev. V konkurenci več kot 400 tekmovalcev iz 84 držav so za Slovenijo tekmovali Domen Ipavec (Gimnazija Bežigrad, mentor Florjana Žigon), Pavel Kos (Gimnazija Bežigrad, mentor Peter Gabrovec), Kristijan Kuhar (Šolski center Velenje, Gimnazija, mentor Peter Jevšenak), Marko Ljubotina in Mitja Zidar (oba Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, mentorica Maruša Potokar). Pavel Kos je osvojil bronasto medaljo.

Gre za mednarodno tekmovanje iz fizike, ki vsako leto poteka od leta 1967 (le nekaj enoletnih prekinitev je bilo na začetku). Vsaka država pošlje pet tekmovalcev, ki dva tekmovalna dneva vsakokrat po pet ur rešujejo teoretične in praktične naloge iz fizike. Slovenija tekmovalce že nekaj let izbira na podlagi doseženega števila točk na državnem tekmovanje iz fizike in na naknadnem izbirnem tekmovanju za olimpijsko ekipo, ki ju organizira DMFA Slovenije. Preostali netekmovalni čas tekmovalci izkoristijo za druženje in organizirane ekskurzije, medtem ko se spremljevalci sporazumejo o končni verziji nalog, opravijo prevode v materne jezike tekmovalcev, ocenijo njihovo delo in zagovarjajo rezultat pri komisiji. Naloge si lahko ogledate na spletnih straneh prireditelja.

Podeli se največ osem odstotkov zlatih medalj. Za srebrno medaljo se je potrebno prebiti v zgornjih 25 odstotkov tekmovalcev, za bronasto pa med zgornjih 50 odstotkov. Letos so kar prvih sedem mest zasedli tekmovalci iz Tajvana, Kitajske ali Tajske, medtem ko je bil najboljši Evropejec šele na 18. mestu. Tekmovanje bo prihodnje leto v Estoniji, leta 2014 pa v Sloveniji (mimogrede, leta 1985 je olimpijado v Portorožu organizirala Jugoslavija).