Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Mandi

17. jul 2011 ob 18:08:16

Več neodvisnih evropskih razvijalcev mobilnih aplikacij se je odločilo za umik iz ameriškega AppStore oz. Android Marketa in nadaljevanje prodaje zgolj v Evropi. Kot vzrok navajajo visoke stroške obrambe pred ti. patentnimi troli, tako v obliki sodnih stroškov kot licenčnin. Razvijalci Simon Maddox, Shaun Austin, Fraser Speirs so ob tem povedali, da je razvoj programske opreme za ameriški trg že padel pod točko dobičkonosnosti ter da se posledično bojijo za svojo prihodnost.

Posredi so zahteve podjetja LodSys LCC iz intelektualni lastnini prijaznega vzhodnega sodnega okrožja v ameriški zvezni državi Texas, ki ima v svojem portfelju štiri precej splošne, a že kar stare in preverjene patente na temo interakcije med potrošniki in izdelki. LodSys je sicer znan po meseca maja vloženi tožbi zoper več razvijalcev s podporo za nakupe znotraj aplikacij (in-app purchases), kar naj bi bila nova zlata jama za mobilne aplikacije (igre, časopisi; podobno velja še konzolne, PC in "social" igre). Apple je zadevo sprva komentiral tako, da so spori iz intelektualne lastnine stvar razvijalcev samih (to določa tudi pogodba za sodelovanje v Appstore-u), kasneje pa je na podlagi pritiska skupnosti razvijalcev izdavil, da so imetnik licence za LodSysove patente ter da se ta licenca razteza tudi na razvijalce. LodSys je slednjemu gladko oporekal in s tem ostaja pravna situacija za razvijalce močno sporna.

Kri so zavohali tudi drugi. Podjetje Kootol Software iz Indijskega Mumbaja je preko svoje ameriške izpostave že najavilo tožbo zoper Microsoft, Apple, Yahoo, Google, IBM, Research in Motion, LinkedIn, MySpace ter številne manjše mobilne razvijalce, ker naj bi v svojih izdelkih brez dovoljenja uporabljali njihovo tehnologijo za prikaz novičk v stilu status oz. twitter feeda. Postopek s patentno vlogo sicer še ni dokočnen, je pa že šel čez kritično fazo vsebinske presoje (pdf) in bo torej po vsej verjetnosti kmalu podeljen. Glede na popularnost prikaza podatkov na ta način ("kratki status updejti") jim žrtev gotovo ne bo manjkalo.

Da bo bera polna, je Florian Müller z flosspatent.org nedavno opozoril, da tudi evropski trg ni v celoti varen pred programskimi patenti, zaradi ne dovolj stroge formulacije Evropske patentne konvencije. Manjši razvijalci brez znantnega finančnega in pravnega zaledja so posebej ogroženi in bodo po vsej verjetnosti primorani k sklepanju zavezništev s katerim od IT velikanov, seveda v zameno za del svojih prihodkov.