Facebook predstavil videoklice, skupinske pomenke in izboljšan videz

Matej Huš

6. jul 2011 ob 20:29:52

V kalifornijskem Palo Altu se je na sedežu podjetja Facebook pravkar končala novinarska konferenca, na kateri so predstavili troje novosti.

Kot smo špekulirali včeraj, se je Facebook resnično povezal s podjetjem Skype in ponudil možnost video klepeta prek Facebookovih strani. Prihajajoča storitev bo poenostavila video klepet, saj uporabniki ne bodo potrebovali nobene posebne programske opreme. Na Facebooku bodo ob imenu prijatelja preprosto kliknili gumb z ikono za video klepet in avtomatično se bo naložila in pripravila vsa oprema za začetek pogovora. Postopek prvikrat ne bo trajal več kot pol minute. Na novinarski konferenci so postavili tudi vprašanje šefu Skypa, ali ga nič ne skrbi, da bi nova storitev zasenčila glavnega Skypovega odjemalca. Povedal je, da je cilj postati vseprisoten (ubiquitous) in nabrati več kot milijardo uporabnikov - tako ali drugače.

Druga novost so pomeni v skupinah (Group Chat), ki bodo olajšali komunikacijo med več ljudmi hkrati. Enostavno bo mogoče vzpostaviti pogovor med člani že definiranih skupin ali pa za potrebe trenutnega pogovora napaberkovati posamezne osebe v ad hoc skupino.

Tretja novost je nekoliko spremenjen grafični vmesnik za pomenke (in tudi videoklice), ki bo prišel prav predvsem uporabnikom širokih zaslonov. Prijatelji bodo predstavljeni širše in pregledneje, tako da bo laže ugotoviti, kdo je prisoten na internetu. Ob premajhnem oknu (bodisi zaradi pomanjšave bodisi že same ločljivosti zaslona) bo videz ostal po starem.

Očitno je torej Google+ tista prava konkurenca, ki je spodbodla Facebook k novostim. Da se je Facebook resnično boji, pa kaže ljubosumno zaklepanje uporabniških podatkov. Facebook se na vse pretege trudi, da aplikacija za izvoz podatkov o prijateljih v Google+ ne bi delovala.