Južna Koreja digitalizira vse učbenike

Matej Huš

3. jul 2011 ob 19:37:40

Korejsko Ministrstvo za šolstvo, znanost in tehnologijo je napovedalo pričetek izvajanja 2,2 bilijona vonov (1,4 milijarde evrov) vrednega projekta, s katerim želijo do leta 2015 popolnoma digitalizirati vsa učna gradiva v korejskih osnovnih, srednjih in višjih šolah. Digitalizirane verzije učbenikov bodo imele vse vsebine, ki so vsebovane v papirnih verzijah, poleg tega pa še dodatne večpredstavnostne vsebine, odgovore na pogosto zastavljena vprašanja za boljše razumevanje snovi itn.

Vzpostavili bodo centralni strežnik na ministrstvu, na katerem bodo vsa digitalna gradiva. Šole jih bodo nato prenesle v svoja omrežja, učenci pa bodo prek brezžičnih omrežij, ki bodo postavljena v vseh šolah, na svoje tablične računalnike dobili vsa gradiva. Učenci iz socialno ogroženih okolij bodo tablične računalnike dobili brezplačno. Kateri proizvajalec in kateri model tabličnih računalnikov bo izbran, še ni znano.

Nekatere šole v Južni Koreji že preizkušajo digitalne učbenike na prenosnih računalnikih. Tudi v začetnih fazah prehoda na tablične računalnike bo sodelovanje neobvezno, saj je treba rešiti še nekaj pomembnih vprašanj. Ugotoviti je treba, ali se učenci laže učijo iz tiskanih ali digitalnih materialov in kakšen je vpliv manjše diagonale tabličnih računalnikov, ki lahko na eni strani prikažejo bistveno manj informacij od papirnatih knjig. Kljub temu na ministrstvu pričakujejo, da večjih težav ne bo, saj je mlada generacija že navajena sprejemanja informacij na zaslonu.

Razmišljajo tudi o uvedbi spletnih predavanj in razredov, tako da bi učenci, ki šolo zaradi bolezni in drugih opravičenih razlogov zamudijo, lahko pouku prisostvovali prek interneta, kar bi jim štelo v obvezno prisotnost. Stekli naj bi leta 2013, prvikrat poizkusno za triletno obdobje.