HP TouchPad jutri naprodaj, recenzije so že tu

Matej Huš

30. jun 2011 ob 12:04:53

Uradna prodaja Hewlett-Packardovega tabličnega računalnika TouchPad se prične danes ob polnoči. Prvi ga bodo lahko za 500 dolarjev kupili Američani, medtem ko bo prodaja v Evropi stekla prihodnji teden. Hkrati pa se je že dan prej iztekel rok, do katerega HP ni dovolil objavljati pregledov in recenzij novega računalnika. Danes je tako znano (skoraj) vse o prihajajočem TouchPadu.

Strojne karakteristike so znane. Najprej zagledamo 9,7-palčni na dotik občutljivi zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 in 18-bitnimi barvami. V notranjosti naprave tiktaka procesor QUALCOMM Snapdragon APQ8060 z 1,2 GHz, povezljivost pa je urejena prek Wi-Fi in BlueTootha. Od večpredstavnostne opreme najdemo kamero, mikrofon in zvočnike, sicer pa še akcelerometer, senzor osvetlitve prostora, žiroskop in digitalni kompas. Pomnilnika je 16 ali 32 GB.

Bolj nas zanimajo ocene, ko si jih napravi prisodile različne strani v svojih recenzijah. ThisIsMyNext mu je podelil 7,5 točk (od 10), pri čemer so pohvalili uporabniški vmesnik, zaslon in povezavo s telefonom, grajali pa pomanjkljivo programsko opremo, cenen videz zunanjosti celotne naprave in slabo podporo aplikacij. Na engadgetu so neposredno dejali, da naprava ni zadovoljila njihovih pričakovanj. Pomanjkanje aplikacij se bo popravilo, ne bo pa se izboljšala strojna oprema, ki nas občasno pusti čakati predolgo, in celoten preokoren format naprave. Ars Technica je v obširnem pregledu pohvalila funkcionalnosti webOS, izbiro aplikacij in zvok, grajala pa videz naprave, manko druge kamere, premajhno navidezno tipkovnico in prepočasno izvajanje Flasha.

Glavno vprašanje je, ali se bo HP TouchPad uveljavil. Po prvih reakcijah javnosti se zdi, da bo imel Hewlett-Packard obilico težav, saj se z nedokončanim izdelkom podajajo na trg, kjer je izjemno huda konkurenca.