Apple odstranil aplikacije za obveščanje o policijskih kontrolah alkoholiziranosti

Matej Huš

9. jun 2011 ob 06:53:36

Ko je marca ameriški senat od Appla, RIM-a in Googla zahteval umaknitev mobilnih aplikacij, ki uporabnikom omogočajo medsebojno obveščanje o lokacijah policijskih kontrol, se je prvi odzval RIM. Hitro so z BlackBerry App World pobrisali tovrstne aplikacije, ne da bi ponudili kakšno pametno pravno razlago. Sedaj se je uklonil še Apple, ki pa je enostavno spremenil pravila.

Pred kratkim so namreč posodobili pravila za App Store, v katerih sedaj piše, da se "zavrnejo aplikacije, ki posredujejo podatke o policijskih kontrolnih točkah za ugotavljanje alkoholiziranosti, vzpodbujajo ali omogočajo vožnjo pod vplivom alkohola, če niso aplikacije delo organov pregona". To pomeni, da bodo dosledno brisali aplikacije s podatki o položajih alkotestov, medtem ko aplikacije s podatki o radarjih (recimo Trapster) ostajajo.

Google in RIM svoje politike uradno še nista spremenila, čeprav je RIM nekaj aplikacij že ukinil. Google se na zahtevo sploh še ni odzval, pa tudi sicer ga čaka težje delo, saj aplikacije za Android niso centralno podpisane, kot je to primer za Apple.