Intel podaljšuje garancijsko obdobje pogonov SSD

Primož Resman

31. maj 2011 ob 15:37:21

Pred nekaj dnevi so pri Intelu objavili, da bodo garancijsko obdobje vse svojih pogonov SSD iz serije 320 (to so najnovejši pogoni s 25 nm bliskovnim pomnilnikom, večinoma namenjeni za običajne oz. manj zahtevne uporabnike) podaljšali s treh na pet let. Po prvotni objavi je prišlo do manjših nejasnosti, pri X-bit Labs so očitno poročali, da garancija pokriva tudi izrabljanje pomnilnika, a temu ni tako. Pri Intelu so tako razjasnili garancijske pogoje, ki pa se za končne uporabnike pravzaprav ne spreminjajo.

Garancija velja le za težave, ki niso povezane z obrabo pomnilnika. Obenem garancijsko obdobje traja do pet let od nakupa oz. do izrabe pomnilnika, seveda kar pride prej. Izrabo pomnilnika je mogoče preveriti z Intelovim programčkom Toolbox, išče pa se zastavico E9 iz SMART-a. V primeru, da ima zastavica vrednost 1, garancije zaradi izrabljenosti pomnilnika ni več. Cilj pogonov iz serije 320 je, da bi izrabljenost dosegli prav po petih letih, če uporabnik vsak dan zapiše okrog 20 GB podatkov. Če upoštevamo, da povprečni uporabniki le redko dosežejo 5 GB zapisov na dan, težav torej ne bi smelo biti.

Pogoji so pravzaprav enaki za pogone, ki so bili prodani v poslovne namene, npr. v centre, kjer se ukvarjajo s hrambo podatkov (datacentri). Načeloma tudi tukaj garancija velja do pet let po nakupu oz. do izrabljenosti, a je kriterij za doseganje izrabljenosti nekoliko strožji zaradi večjega števila zapisov podatkov, ki jih dosega takšna uporaba pogonov. Novi garancijski pogoji sicer veljajo za prav vse prodane pogone, pa naj bodo kupljeni v trgovini, prek spleta, kot prva vgradnja v računalniške sisteme, v paketih s 50 pogoni (to se spet navezuje na datacentre), itd.