HTC bo odklenil zaganjalnike

Primož Resman

28. maj 2011 ob 00:00:17

Dandanes je med proizvajalci mobilnih telefonov z Androidom postalo popularno, da sicer zaklenjene zaganjalnike operacijskega sistema odklepajo. To so že storili pri Sony Ericsson, kjer so obljubili odklep Xperie Play, Arc in nekaterih drugih, močno pa se s podobno mislijo igrajo tudi pri Motoroli, kjer jih vzpodbuja navdušenje obstoječih uporabnikov nad idejo, da bi lahko nalagali predelane oz. popolnoma na novo izdelane različice operacijskega sistema Android. V skupnosti je takšnih romov namreč veliko, eden izmed najpopularnejših za večino obstoječih naprav pa je npr. Cyanogen Mod, o katerem smo že pisali zaradi pravnih težav z Googlom (od takrat so že rešene).

Prav s tega vidika je bila nedavna poteza HTC-ja deležna nekaj začudenja in neodobravanja. Na pravkar splavljenjem mobilniku Sensation, enem izmed kandidatov za naslov najboljšega mobilnika ta trenutek (dvojedrni 1,2 GHz procesor, 4,3-palčni zaslon z ločljivostjo 960 x 540 pik, itd.), so namreč zaklenili zaganjalnik. To sicer ni prvi HTC-jev mobilnik z zaklenjenim zaganjalnikom, a je prvi, ki je naprodaj tudi v Evropi. Do sedaj je bil HTC znan kot eden izmed najboljših proizvajalcev za nakup mobilnika z Androidom, saj so imeli odličen ugled zaradi prijaznosti do razvijalcev lastnih romov, hekerjev in drugih naprednejših uporabnikov, obenem pa so bili eni izmed hitrejših proizvajalcev, ko je prišlo do nadgradenj operacijskega sistema.

Ta ugled se zdaj z zamudami pri nadgradnjah in z zaklepanjem nekoliko podira, a kanijo to vsaj nekoliko ustaviti s prekinitvijo zaklepanja. Na Facebooku so objavili, da bodo s tem početjem prenehali, saj so prejeli ogromen odziv uporabnikov, da nočejo imeti zaklenjenega mobilnega telefona.