Delničar pozval Ballmerja k odstopu

Mandi

26. maj 2011 ob 19:09:30

David Einhorn, lastnik vplivnega investicijskega sklada Greenlight Capital (ki, zanimivo, trguje brez rabe finančnega vzvoda) je prvega moža Microsofta, Steva Ballmerja, javno pozval k odstopu. Po Einhornovih besedah naj bi Ballmer z mislimi "obtičal v preteklosti", kar "predstavlja resno oviro za rast podjetja". Z odstopom bi dal možnost komu drugemu in omogočil ponovno rast delnic podjetja.

Trg se je na na poziv odzval pozitivno, z dvigom cene delnice za 0.87 dolarja. Microsoftove delnice sicer zadnjih 10 let, kar je Ballmer za krmilom podjetja (Gatesa je zamenjal l. 2000) izgubljajo na vrednosti. Takratni vložek v višini 100 tisoč evrov bi bi bil danes vreden le še slabih 70 tisočakov. Še huje, lani jih je Apple prehitel po tržni kapitalizaciji in s tem postal največje tehnološko podjetje, nedavno pa je po skoraj 15 letih isto uspelo tudi IBM-u.

Einhornov sklad sicer agresivno kupuje delnice podjetja in jih ima že za 0.11 odstotka, seveda pa računajo na rast njihove vrednosti po nastopu novega izvršnega direktorja. Nasprotno tako Ballmer (4.6% -) kot tudi Gates (okoli 8 odstotkov navadnih delnic) medtem svoje lastništvo počasi, a vztrajno odprodajata.