EU zaskrbljena nad turško cenzuro interneta

Matej Huš

18. maj 2011 ob 09:49:49

Evropska unija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi sta izrazili zaskrbljenost zaradi naraščajoče cenzure interneta v Turčiji, ki se ne približuje mednarodnim in evropskih standardom, kot bi se morala zaradi turškega približevanja EU.

Od 22. avgusta dalje si bo moral vsak uporabnik interneta izbrati enega izmed štirih paketov, ki bodo vsi vključevali internetne filtre (družinski, otroški, domači ...). Vsak blokira druge strani, pri čemer kriteriji za vključitev niso znani. Dunja Mijatović, ki je OVSE-jeva predstavnica za svobodo medijev, je dejala, da "želi odredba omejiti svobodo dostopa do želenih informacij in uvesti državno regulacijo internetnih vsebin". Problematično je tudi novo določilo, da se ne sme registrirati domen pod vrhnjo domeno .tr (Turčija), ki vsebujejo eno izmed 138 nespodobnih besed. Med njimi najdemo adult, escort, fetish, gey in podobne. Tudi sicer smo že večkrat pisali o blokadi strani v Turčiji, kar skrbi EU in OVSE.

Evropska komisija je ob tem povedala, da morajo biti blokade usmerjene proti konkretnim stranem zaradi neprimerne vsebine, ne sme pa se pavšalno blokirati sumljivih domen ipd. Napovedane spremembe so že povzročile nemire v državi, saj so v nedeljo množično protestirali proti večanju cenzure.