Android Market bo ponovno osvežen

Primož Resman

12. maj 2011 ob 08:49:25

Po nedavno predstavljeni obilici novosti, ki jih je oz. jih bo v kratkem prejel Android, so se pri Googlu odločili še nekoliko osvežiti Android Market, trgovino, na kateri prodajajo aplikacije, knjige in v najem dajejo filme za svoj mobilni operacijski sistem. Nekoliko bodo spremenili izgled Marketa, le rahlo v primeru spletne različice, dostopne z osebnega računalnika, a nekoliko bolj, ko govorimo o na napravo nameščeni aplikaciji. Razlog za to se skriva tudi v novih seznamih, katerih namen naj bi bil predvsem lažje odkrivanje svežih aplikacij za uporabnike, ki le-teh niso iskali namenoma.

To bodo dosegli na več načinov. Seznam najbolj popularnih aplikacij naj bi se osveževal pogosteje ter naj bi bil tudi omejen zgolj na posamezno državo, torej je več možnosti, da bomo na naši lestvici ugledali domačemu trgu namenjene aplikacije, npr. za študente priročen Šojter, štoparjem prijazno aplikacijo za storitev Prevoz, itd. Nova je kategorija Editor's Choice, kjer bodo zbrane aplikacije, ki si omembo zaslužijo po mnenju Googla. Obenem bodo razvijalci, ki na Market nalagajo le zelo kakovostne aplikacije, dobili posebno oznako (Top Developers), do katere je že ta trenutek upravičenih 150 razvijalcev. Seznam podobnih aplikacij pri ogledu informacij določene aplikacije naj bi bil še boljši, dodan pa bo še seznam trendovskih aplikacij, ki se bodo tja uvrstile z visokim številom dnevnih namestitev v nekem obdobju.

A to ne bodo edine izboljšave na Marketu, saj bo leta postal še bolj prijazen do razvijalcev. Razvijalci bodo lahko preverili, na katere naprave bo njihovo aplikacijo mogoče naložiti oz. bodo lahko ročno izločili nekatere naprave. Od junija bo mogoče naložiti več različnih namestitvenih datotek, npr. različic za različne ločljivosti oz. v različnem jeziku, ki pa bodo na voljo pod skupnim imenom, samodejno pa se bo namestila pravilna različica glede na regionalne nastavitve oz. glede na napravo, na kateri bo namestitev potekala. Prav tako junija bo mogoče začeti nalagati obsežnejše namestitvene datoteke, velike vse do skupno 4 GB, kamor bo spadala 50 MB velika namestitvena datoteka in dva arhiva z dodatnimi podatki, vsak velik do 2 GB.

Pomembneje je, da bo že v kratkem (prihodnji teden) kupovanje aplikacij uradno mogoče v dodatnih 99 državah, torej lahko končno upamo, da za nakup aplikacij v Sloveniji ne bo potrebno telefonov odklepati in nameščati namenskih aplikacij (MarketEnabler). Podprto bo še zaračunavanje nakupov na račun pri mobilnem operaterju, ki je izredno popularno predvsem v Aziji.