Saga Sony PSN se nadaljuje

Matej Huš

9. maj 2011 ob 08:27:51

Sonyjeva saga z vdorom in nedostopnostjo storitev PSN in SOE se je nadaljevala tudi čez celoten konec tedna, čeprav so bili napovedali vzpostavitev normalnega stanja do konca tedna. To se ni zgodilo.

CNET je konec tedna objavil nepreverjene informacije iz bojda zanesljivih virov, da naj bi se pripravljal še tretji napad na Sony. Napad so neimenovani hekerji načrtovali za konec tedna, prav tako pa naj bi objavili vse podatke, ki bi jih pridobili s Sonyjevih strežnikov. Kdo stoji za temi navedbami in ali gre za iste osebe, ki so izvedle prva napada, ni znano, Anonymous pa Sonyjevim obtožbam navkljub zanika vpletenost.

Informacij o resničnem tretjem napadu ni, je pa Sony požrl besedo in PSN je ostal nedosegljiv tudi konec tedna. Uradna razlaga podjetja pravi, da niso bili seznanjeni z obsegom napada, zato potrebujejo dodatni čas za pregled sistema in zagotovitev varnosti. Neuradno se govori, da naj bi Sony ugotovil, da so imeli hekerji dostop do večjega dela sistema, kot je Sony verjel, in je preventivno strežnike pustil ugasnjene. Prav veliko časa pa vseeno nimajo, saj se stranke v vsakem trenutku lahko naveličajo mečkanja in začnejo zapuščati Sony.

Ta očitno vprega vse sile, saj razmišlja celo o razpisu nagrade za informacije, ki bi vodile do prijetja storilcev. Končne odločitve v Sonyju še niso sprejeli, se pa o tej možnosti zares pogovarjajo. Trenutne ocene škodo, ki jo je Sony utrpel, vrednotijo na milijardo dolarjev.