The Wall Street Journal zagnal konkurenco Wikileaksu

Matej Huš

6. maj 2011 ob 08:50:27

Ugledni časnik The Wall Street Journal je včeraj predstavil svojo konkurenco Wikileaksu, ki se imenuje SafeHouse. Gre za stran, kamor lahko žvižgači pošljejo vse dokumente ne glede na format (slike, fotografije, besedilo, videoposnetki, zvočni posnetki ...), ki pričajo o nezakonitem ravnanju v politiki ali gospodarstvu. Pri tem imajo možnost, da posredujejo svoje kontaktne podatke ali pa ostanejo anonimni.

Podrobno branje pogojev uporabe pa razkrije, da popolne anonimnosti očitno le ne morejo zagotoviti. V njih namreč piše, da si časnik pridržuje pravico posredovati podatke o žvižgaču organom pregona brez predhodnega obvestila, če bodo to terjali zakoni ali odredbe pravosodnih organov. Hkrati se morajo žvižgači zavezati, da storitve ne bodo uporabljali za nezakonito ravnanje. Problem je, da ameriška vlada tolmači objavo vojaških dosjejev na Wikileaks kot kaznivo dejanje, torej tega na SafeHousu ne bi smeli početi. The Wall Street Journal je recimo zavrnil objavo dosjejev z Wikileaksa, ker se niso strinjali s pogoji, ki jih je skupina postavila za ekskluzivno objavo.

Zaradi tega The Wall Street Journal uporabnikom storitve SafeHouse priporoča uporabo programov za zakrivanje sledi, med katerimi omenja priljubljen Tor. To je logično, saj če podatkov o viru sploh nimajo, jih nihče ne more prisiliti v razkritje.

To ni prva wikileaksovska stran, ki je vzniknila na internetu po vzoru izvirnika. Nezadovoljni nekdanji člani Wikileaks so že ustanovili OpenLeaks, Al Jazeera je svojo storitev poimenovala Transparency Unit, v podobno smer pa razmišlja tudi The New York Times.