Tudi oblika iPhone 4 je zdaj patentirana, bela različica spet pred kamero

Primož Resman

21. apr 2011 ob 01:15:31

Medtem ko so si bili prvi trije iPhoni, sploh iPhone 3G in 3GS, po obliki na moč podobni ter so v primeru slednjih dveh že patentirani, je iPhone 4 dobil nekoliko spremenjeno obliko. Pri Applu so se namesto za zaobljeno zadnjo stranico odločili za oglat aluminijast okvir z zaobljenimi najkrajšimi robovi, kjer je okvir neslavno uporabljen tudi za anteno. Sprednjo in zadnjo stranico pokrivata popolnoma ravni stekleni ploščici, kjer ima le sprednja izreza za zvočnik in en sam gumb, ki se nahaja na napravah z iOS. Tudi to obliko so pri Applu patentirali, ta patent pa jim je ameriška patentna pisarna (USPTO) zdaj odobrila.

Patent za iPhone 4 oz. za ornamentalno zasnovo elektronske naprave z grafičnim vmesnikom ni edini, ki so ga pri Applu prejeli, saj je prišel v paketu lepega šopa 18 patentov. Po kar štirih letih so končno pridobili patent za obliko prve generacije iPod Touch, prejeli so patente v povezavi z Apple TV in iTunes ter patent za elektronsko napravo z zaslonom, občutljivim na dotik, ki se obenem obnaša kot bralnik oznak RFID. Ta funkcija v današnjih napravah še ni uporabljena, torej jo lahko pričakujemo v naslednjem valu osvežitev, npr. iPhone 5, 5. generaciji iPod Touch ter verjetno še v iPad 3.

Na spletu sta se znašla videoposnetka belega iPhone 4, na katerem je tekla testna različica iOS. iPhone 4 v belem torej obstaja (uradno je še vedno načrtovan spomladanski izid), a še nekoliko bolj zanimive so novosti v tej testni različici iOS. Pri Engadgetu so se sprva spraševali, če ne gre le za modifikacijo z jailbreakom, a dokazi dajejo močno upanje o resničnosti. V nastavitvah podatki o telefonu pokažejo, da ima vgrajenega pomnilnika 64 GB (nekaj takšnih prototipov smo že videli), prav tako pa je stran Tinhte, kjer so posnetka objavili, v preteklosti že nekoliko predčasno dobila dostop do nekaterih Applovih novosti.

Namesto ikonic na dnu zaslona se zdaj preklapljanje med odprtimi programi izvaja s pomočjo pomanjšanih predogledov aplikacij (thumbnaili), prenovljen pa je še vmesnik upravljanja z mapami na domačem zaslonu. Stanje te testne različice ni jasno, lahko gre za evolucijo iOS 4, za predogled funkcij iz iOS 5, lahko pa gre zgolj za prototipno možnost večopravilnosti, ki nikoli ne bo videla obširne uporabe. Slednje je sicer manj verjetno, sploh zaradi izboljšanega načina upravljanja z odprtimi aplikacijami, vsaj v primerjavi z obstoječim stanjem.