Slovenija osvojila srebro in bron na EUSO 2011

Matej Huš

16. apr 2011 ob 00:08:45

Pravkar se je na Češkem končala 9. evropska naravoslovna olimpiada, ki je od 10. do 16. aprila potekala v mestih Hradec Králové in Pardubice, na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Gre za vsakoletno tekmovanje dijakov prvih in drugih letnikov srednjih šol, ki se pomerijo v reševanju eksperimentalnih nalog in z njihovimi rezultati povezanih teoretičnih nalog, ki prepletajo znanje fizike, kemije in biologije. Sodelovati sme vsaka država Evropske unije, ki prijavi eno ali dve ekipi s po tremi tekmovalci.

Slovenijo, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2007, so to pot zastopali Žiga Krajnik (Gimnazija Škofja Loka), Eva Rebec (Šolski center Srečka Kosovela Sežana) in Jan Salmič (Gimnazija Poljane) v ekipi A ter Simona Gričar (Gimnazija Novo mesto), Rok Herman (Gimnazija Ravne na Koroškem) in Nejc Kejžar (I. gimnazija v Celju) v ekipi B, ki smo jih spremljali mentorji Tatjana Durmič (biologija, Gimnazija Novo mesto), Matej Huš (kemija, I. gimnazija v Celju) in Anita Nose (fizika, Gimnazija Poljane). Merili so se z ekipami v konkurenci 20 evropskih držav (manjkale so Francija, Velika Britanija, Finska, Italija in Latvija).

Na tekmovanju sta dva tekmovalna dneva. Tekmovalci imajo vsakokrat na voljo štiri ure časa, da ekipa izvede eksperimentalni del, zapiše rezultate, izračuna odgovore na vprašanja ter odgovori na teoretična vprašanja. Prireditev traja cel teden, tekmovalci pa netekmovalne dni izkoristijo za organizirane ekskurzije in druženje, medtem ko mentorji tedaj oblikujejo končno različico nalog, jih prevajajo in ocenjujejo izdelke tekmovalcev.

Od 10 do 15 odstotkov ekip prejme zlato medaljo, nadaljnjih 30 do 40 odstotkov srebrno medaljo, preostali pa bron. Slovenija je lani osvojila svojo prvo srebrno medaljo, letos pa je zbirki z dosežkom ekipe A dodala še drugo srebro (16. mesto izmed 40 ekip). Ekipa B je osvojila bronasto medaljo. Zmagala je prva ekipa Madžarske.