Microsoft v aprilu pripravlja nov rekordni popravni torek

Primož Resman

9. apr 2011 ob 17:38:17

Drugi torek v mesecu je dan, ko Microsoft izda sveženj popravkov za svoje operacijske sisteme Windows ter ostale izdelke, npr. pisarniško programsko opremo Office. Popravni torek bo v letošnjem aprilu prišel 12. tega meseca, s seboj pa bo prinesel nov rekord v številu zakrpanih lukenj, saj jih bo s 17 popravki zakrpanih kar 64. To je kar 15 več zakrpanih lukenj, kot v dosedanjem rekordnem mesecu, lanskoletnemu oktobru, ko je 16 popravkov zakrpalo 49 varnostnih lukenj. Do sedaj je rekord v številu popravkov samih držal lanski december, s katerim se s 17 popravki letošnji april izenači, a je po drugi strani lanskega decembra Microsoft zakrpal vsega 40 varnostnih lukenj.

Deveterica novih popravkov ima oznako kritičnih ter so namenjeni operacijskim sistemom Windows XP, Vista, 7 ter strežniškim 2003, 2008 in 2008 R2, poleg tega pa je eden izmed deveterice namenjen še brskalnikom Internet Explorer 7, 8 in 9. Preostalih 8 popravkov, ki so označeni kot pomembni, je namenjenih različnim Microsoftovim izdelkom, od celotne zbirke Office v različnih izdajah, zgolj Excelom in PowerPointom od leta 2002 naprej, prek Visual Studiev in nazaj do operacijskih sistemom Windows. Kar 15 od 17 popravkov odpravlja možnost oddaljenega izvajanja kode (zlikovci torej ne morejo brez vašega dovoljenja brez fizičnega dostopa zagnati programa), medtem ko eden izmed popravkov odpravlja možnost deljenja informacij, drug pa dvig privilegijev (npr. administratorski dostop na računu običajnega uporabnika).

Popravki bodo torej na voljo prihodnji torek, nedvomno pa bodo operacijski sistemi zahtevali ponoven zagon - to bo zahtevala sedmerica izmed popravkov, morda pa tudi preostali.