Tevatron odkril nov osnovni delec?

Matej Huš

7. apr 2011 ob 21:10:07

Povsem nepričakovani so v trkalniku Tevatron v ZDA objavili, da so morda odkrili nov osnovni delec, ki pa ni tako želeni Higgsov bozon. Več kot leto dni so študirali neznani vrh v eksperimentalnih podatkih, ki ga nikakor niso mogli razložiti. Kaj točno je delec z maso 144 GeV, katerega razpadne produkte so zaznali, še ni povsem jasno. Odkritje je kar pomembno, saj o njem poroča celo The New York Times, imeli pa so tudi tiskovno konferenco.

Znanstveniki o odkritju poročajo v članku Invariant Mass Distribution of Jet Pairs Produced in Association with a W boson in ppbar Collisions at sqrt(s) = 1.96 TeV, ki ga recenzentje še pregledujejo in čaka na objavo v Physical Review Letters.

Izračunali so, da obstoji zgolj četrtinka odstotka možnosti, da je neznani vrh zgolj statistična fluktuacija. Nastal je ob trkanju žarkov protonov in antiprotonov v približno 250 od 10.000 primerov. Takrat so po trku izmerili curke neznanih delcev z energijo 144 GeV, kar pomeni, da zagotovo ne gre za Higgsov bozon.

Če se bo odkritje izkazalo kot resnično, bo imelo pomembne implikacije za standardni model. Pomenilo bo namreč, da obstoji nek neznani, nenapovedani delec, morebiti celo nova vrsta interakcije (poznamo šibko, močno, elektromagnetno in gravitacijsko). V Fermilabu, ki vodi Tevatron, svarijo, da še ni razlogov za slavje, saj morajo najprej pridobiti več podatkov. Šele nato bodo lahko z gotovostjo zatrdili, da so resnično odkrili nov delec. Zlobni jeziki pa dodajajo, da se letos septembra Tevatronu izteče financiranje, zato nujno potrebujejo kakšno veliko "odkritje".