Razvijalci sami pripravili piratsko različico android aplikacije, ki osramoti uporabnika

N/A

5. apr 2011 ob 10:30:27

Android razvijalci imajo precej težav s piratskimi kopijami programov, ki jih je mogoče dobiti na neuradnih app marketih. Podjetje Incorporate Apps se je odločilo vzeti stvari v svoje roke, s proaktivno pripravo posebne piratske različice svoje aplikacije Walk and Text za US$ 2.10, ki pod oknom za pisanje sporočila prikaže sliko s kamere in s tem omogoči varno tipkanje tudi med hojo po mestu.

Takoj po namestitvi piratske različice se vsem številkam v imeniku pošlje SMS sporočilo v spodnjem stilu (vir) in s tem osramoti uporabnika:

Hej, pravkar sem si neta prenesel piratsko različico aplikacije Walk and Text za Android. Sem neumen in škrt, čeprav stane le dobra dva dolarja. Ne biti lopov tako kot sem jaz!

Zatem se uporabniku pokaže obvestilo v stilu "Preveri svoj račun za telefon [1, op.p.]. Upamo, da si se iz tega kaj naučil, in ja, ne pozabi kupiti naše aplikacije na App Marketu".

S tem pa zgodbe še ni konec. Piratske različice andoid aplikacij pogosto pridejo skupaj s kakim trojancem ali virusom, ki zbira podatke o uporabnikih in jih potem pošilja naprej, v obtok pa jih dajejo organizirane kriminalne združbe in ne toliko konvencionalni pirati. Pri proizvajalcu protivirsnega programa Avast so program seveda interpretirali v tej luči in ga označili za zloveščo programsko opremo. Incorporate Apps se je odzval precej burno, in sicer je pisanje Avasta označil šikanorno, jim zagrozil s tožbo in jim svetoval, da naj jih naslednjič pred pisanjem neumnosti raje kontaktirajo. Avast se brani, da so zgolj delovali v interesu uporabnikov in zatorej ne smatrajo, da bi bili kaj storili narobe..

Previdnost pri nameščanju neuradnih aplikacij seveda ne bo v odveč.

[1] V ZDA ni neobičajno, da se plača vsak SMS posebej, ponekod pa celo prejem SMS sporočila.