nVidia predstavlja opozarjanje o novih verzijah gonilnikov

Primož Resman

1. apr 2011 ob 08:19:06

Z nedavno predstavljeno beta različico svojih gonilnikov 270.51 je nVidia predstavila novo funkcionalnost. Gonilniki bodo samodejno prek spleta preverjali, če je nameščena različica še vedno najnovejša ter v primeru možnosti namestitve nove različice le-to predlagali. Ob upoštevanju predloga bodo uporabniki usmerjeni na spletno stran nove različice gonilnikov, saj pri nVidii ne želijo imeti samodejnega prenašanja gonilnikov. Pred prenosom in namestitvijo želijo, da uporabniki preberejo o novostih in prednostih, ki jih bodo dobili z novo različico gonilnika. Nadgradnje delujejo za WHQL različice gonilnikov, torej za gonilnike, katerim je Microsoft potrdil stabilno delovanje. V nastavitvah je mogoče pregledovanje razširiti naa beta različice gonilnikov, kjer se bo preverjanje dogajalo vsako uro. To možnost pri nVidii predlagajo le najzahtevnejšim uporabnikom, katerim obenem občasno zmrzovanje sistema ter druge težave ne predstavljajo večjih nevšečnosti. Možnost samodejnega preverjanja za WHQL različice je sicer mogoče tudi izklopiti, a je ob namestitvi samodejno vključena, da manj vešči uporabniki te možnosti ne bi spregledali in je pustili izključene.

Sicer beta izdaja 270.51 prinaša znatne pohitritve v obilici iger. GeForce GTX 560 Ti je v Dragon Age II:Origins npr. kar 3,6-krat hitrejši, medtem ko naveza dveh v SLI-ju to dvigne na kar 5,6-krat višjo hitrost izrisovanja. Podobnih pohitritev v primerjavi s starimi, počasnimi gonilniki je deležen tudi GTX 580, na katerem se Dragon Age II:Origins pohitri za 4,5-krat pri eni oz. za 6,2-krat pri navezi dveh kartic v SLI. Pohitritve obeh kartic v ostalih igrah so mnogo manjše, saj v najboljših primerih dosegajo okrog 5 %. Vseeno pa so pri nVidii znatno pohitrili še izris nekaterih iger v 3D Surround načinu, v katerem je na dve kartici priključena trojica monitorjev. Sistem z dvema GeForce GTX 480 v SLI-ju npr. le v Batman: Arkham Assylum in Far Cry 2 komajda doživi pohitritev, medtem ko se v Aliens vs. Predator, CoD: Black Ops, CoD: Modern Warfare 2, Left 4 Dead 1 in 2, NFS: Shift 2 in Burnout Paradise pohitritve gibljejo med 100 in 250 %.

Omeniti velja še, da bo samodejno posodabljanje gonilnikov za lastnike AMD-jevih grafičnih kartic na voljo z 11.4 izidom Catalystov, ki izidejo aprila. Prav tako v aprilu lahko pričakujemo še WHQL izid nVidiinih gonilnikov iz družine 270, torej oba konkurenta podobno funkcionalnost prinašata ob približno enakem času.