Bo Crysis 2 omejen le na DirectX 9?

Primož Resman

31. mar 2011 ob 00:40:30

Že nekaj časa pred izidom Crysis 2 smo izvedeli, da bo igra izšla zgolj s podporo Microsoftovim knjižnicam DirectX 9. Temu so sledile neuradne napovedi, da naj bi pri Cryteku pripravljali popravek, s katerim bi v Crysis 2 vgradili podporo najnovejšim knjižnicam DirectX 11. To bi bilo edino smiselno, sploh glede na predhodnikov status osramočevalca še tako zmogljivih sistemov, kar so pri Cryteku dosegli tudi z uporabo DirectX 10. Popravek naj bi poleg popravljenega grafičnega pogona v Crysis 2 s seboj prinesel še obsežnejši nabor nastavitev (le-te so trenutno očitno izredno omejene, spet, sploh v primerjavi s prvim Crysisom), s katerimi bi bilo mogoče narediti prikaz igre še bolj fotorealističen, seveda ob podpori dovolj zmogljive strojne opreme. Na isti dan je bil npr. pričakovan izid nVidiinega paradnega konja, dvojedrnega GeForce GTX 590, ki seveda podpira DirectX 11. Datum izida te grafične kartice se je sicer z 22. prestavil na 24. marec, a naj bi bilo to povezano prav s pripravo profila za gonilnike, ki naj bi v Crysis 2 prinesel še nekoliko gladkejše delovanje.

A glede na uradne izjave Crysis 2 morda sploh ne bo dobil nadgradnjo na DirectX 11. Obstoj takšnega popravka je zanikal Cry-Tom, predstavnik podjetja Crytek na njihovih lastnih forumih. Govorice o popravku naj bi izvirale s spletne strani PC GAMES.DE, od koder so se kot blisk razširile še po drugih spletnih straneh. Cry-Tom je povedal, da gre napovedim o popravkih oz. nadgradnjah verjeti le, če se za njihov vir izkaže Crytekov portal MyCrysis.com. V nasprotnem primeru naj informacije ne bi bile pristne ter s tem zavajajoče.

Uporaba le DirectX 9 postane nekoliko bolj smiselna, če upoštevamo, da je bil Crysis 2 izdan tudi na konzolah. A to v letu 2011 z dvema generacijama novejšo grafično knjižnico niti približno ni dovolj dober razlog, sploh ko govorimo o Cryteku, že lep čas enemu izmed najbolj inovativnih podjetij na področju grafike v računalniških igrah (lep primer sta prvi izdaji Far Cry in Crysis).

Kdaj torej menite, da prihaja podpora DirectX 11?