Za Symbian še vedno načrtovani popravki

Primož Resman

30. mar 2011 ob 07:00:10

Čeprav je jasno, da se bo konec letošnjega oz. v začetku leta 2012 slepa ulica Symbiana bolj ali manj dokončno končala s predstavitvijo Windows Phone 7 mobilnikov, Nokia še vedno ni povsem dvignila rok nad svojim operacijskim sistemom. Za poletje še vedno obljubljajo popravek najnovejše različice, ki teče na na dotik občutljivih telefonih, npr. Nokii N8, C7, E7, itd. Še pred uvedbo Windows Phone 7 ter vzporedno s prodajo mobilnih telefonov z Microsoftovim operacijskim sistemom bomo v istem časovnem obdobju še vedno videvali nove mobilne telefone s Symbianom. Ti naj bi še letos začeli uporabljati procesorje s frekvenco prek enega gigahertza, močnejše grafične čipe, itd. Kljub navidezno slepi ulici se podpora v nekaterih trgih očitno ne bo končala niti po popolnem prehodu na Windows Phone 7 oz. po letu 2012, saj ima Nokia pomemben uporabniški delež npr. na Kitajskem, v Turčiji, Indiji, Rusiji, itd.

Za poletje načrtovana nadgradnja, ki bo na mobilnike prišla kar preko zraka (brez povezovanja s kablom z računalnikom), bo prinesla že nekaj časa napovedovan in izboljšan brskalnik skupaj z nekoliko prenovljenim uporabniškim vmesnikom. Prenovljene bodo ikone, domači zasloni, widgeti na le-teh, morda ugledamo še pred kratkim predstavljeno pisavo Nokia Pure v menijih, po zgledu npr. Androida pa bo Symbian dobil zgornjo izvlecljivo vrstico, v kateri se nahajajo opozorila o npr. zgrešenih klicih, prejeti elektronski pošti in kratkih sporočilih, itd.

Nokia je kot kaže ponovila svojo običajno napako, ko neko novost predstavijo skoraj eno leto pred izidom, potencialni uporabniki se vmes že naveličajo, konkurenti pa Nokio prehitijo po desni. Le da je tokrat žrtev Symbian.