Ebay kupuje GSI Commerce

Matej Huš

29. mar 2011 ob 08:08:30

Ebay je napovedal, da bodo prevzeli podjetje GSI Commerce, za katerega bodo odšteli 2,4 milijarde dolarjev. To je nekoliko več, kot so plačali za PayPal, in le za spoznanje manj od cene Skypa (ki je medtem že prodan). GSI Commerce ni neznano podjetje, a je vseeno mnogo manj poznano od omenjenih investicij podobnega ranga.

Ukvarjajo se z razvojem storitev za e-trgovino in trženje. Povezujejo s fizičnimi znamkami, kot sta recimo Hewlett-Packard ali pa Ralph Lauren, in jim nudijo tehnologijo za e-trgovino, upravljanje odnosov s strankami in trženjske storitve. Ebayeva motivacija za nakup je bržkone postati pomembnejši igralec na trgu e-prodaje, ne le kot posrednik pri avkcijah tretjih oseb, ampak se približati Amazonovemu modelu.

GSI Commerce ima v lasti tudi Rue La La, ki ponuja časovno omejene akcijske ponudbe (flash sales), ShopRunner, ki deluje podobno kot Amazon Prime (slednji omogoča hitro dostavo za le majhno doplačilo in brezplačne prenose filmov in serij, oboje ob plačilu letne članarine), in oddelek za prodajo športne opreme. Te programe bo Ebay bo prevzemu odprodal.