Sprejet končni osnutek standarda C++0x

Matej Huš

27. mar 2011 ob 10:51:52

Na pomladanskem srečanju komiteja ISO C++, ki je letos potekalo od 21. do 25. marca v Madridu, so v petek sprejeli zadnja dopolnila k standardu C++0x, ki predstavlja drugo verzijo programskega jezika C++. Na srečanju so razpravljali o dopolnilih in predlogih za nove funkcije, ki so jih nacionalni odbori predlagali za standardizacijo v novi verziji C++.

V petek ob 16.00 uri je komite na glasovanju potrdil dokument FDIS (Final Draft International Standard, končni osnutek mednarodnega standarda), ki vsebuje vse funkcionalnosti, ki bodo v C++0x. Sedaj bodo vse sprejete spremembe in dopolnila vnesli v končno verzijo standarda, pregledali vnose za morebitne napake in ga bodo posredovali ITTF-ju (ISO/IEC Information Technology Task Force) v Ženevo. Ta bo o tej dokončni verziji standarda, ki bo vsebinsko enaka pravkar sprejetemu osnutku, glasoval poleti, tako da v drugi polovici leta pričakujemo javno objavljen standard C++0x.

Prvo standardizirano verzijo C++ smo dobili leta 1998. FDIS je bil pripravljen novembra 1997, v začetku naslednjega leta pa so ga potrdili tudi na glasovanju. To pot pri implementaciji ne pričakujejo večjih težav, saj so vse v standardu dodane funkcije v prevajalnikih že implementirane kot neobvezne razširitve knjižic (Library Extensions TR), tako da presenečenj ne bo.