Vizualizacija hitrosti internetnih povezav na svetu

Matej Huš

23. mar 2011 ob 07:17:27

M-Lab, v katerem sodelujeta New America Foundation in Google, je v zadnjih dveh letih zbral 300 TB realnih podatkov o hitrosti in kakovosti internetnih povezav uporabnikov po vsem svetu. V ta namen so jim razdelili orodja za merjenje in odčitke zbirali na svojih strežnikih. Sedaj so vse zbrane podatke posredovali Googlu, ki jih je nazorno vizualiziral.

Na njihovih straneh si lahko ogledamo hitrost prenosa (download), hitrost pošiljanja (upload), ping, število unikatnih odjemalcev in še nekatere druge karakteristike, ki so predstavljene na zemljevidu sveta. Prikaz lahko nastavimo, tako da si za velikost točke in njeno barvo izberemo poljubne meritve. Na spodnjem zemljevidu je prikazana hitrost internetne povezave, pri čemer rdeča barva točke ponazarja najvišjo, modra pa najnižjo hitrost.

Slovenija ni uvrščena preveč vzpodbudno, saj je s 3,7 megabiti na sekundo (to je mediana in ne povprečje) v drugem delu razpredelnice. Pred nami so praktično vse zahodnoevropske države in velik del vzhodnoevropskih.