Policija končala največjo akcijo proti spletni pedofiliji

Matej Huš

16. mar 2011 ob 19:12:49

Policije v več državah so izvedle obsežno akcijo, s katero so odkrili doslej največjo spletno mrežo pedofilov, ki je imela na svojem vrhuncu več kot 70.000 odjemalcev. Operacijo Rešitev (Rescue), ki je trajala tri leta, je koordiniral britanski Center proti zlorabi otrok na internetu (CEOP, Child Exploitation and Online Protection Centre). Na tiskovni konferenci v Haagu so povedali, da se je organizacija skrivala za legalnim forumom, ki je deloval iz tujine. Na njem so sodelovali ljudje s celega sveta; trenutno so jih identificirali 670, aretirali 184, od tega 121 iz Velike Britanije, preostali pa so iz Avstralije, Italije, Kanade, Tajske in z Nove Zelandije. Prav tako so identificirali več kot 200 zlorabljenih otrok, od tega 60 v Veliki Britaniji, ki so že v ustreznem varstvu.

Policisti so se infiltrirali v zasebni kanal boylover.net, prek katerega so si osumljenci izmenjevali posnetke in fotografije. V Veliki Britaniji je sodelovanja osumljenih 240 oseb, med njimi policisti, učitelji in celo vaditelj karateja. Ena izmed osumljenk je ženska.

Peter Davies iz CEOP-a pravi, da gre za doslej največjo akcijo, s katero se dosedanje ne morejo niti primerjati. Poudaril je, da so se storilci počutili anonimne zaradi uporabne modernih tehnik komunikacije, pri čemer so se najbolj ušteli. Vse, kar so storili na internetu, je ostalo zabeleženo in bo predstavljalo dokazno gradivo v sodnih procesih.

Akcija se je začela leta 2008, ko so COEP in avstralska policija neodvisno odkrili isto stran, ki je služila kot stičišče in vozlišče za pedofile. Obe sta vanjo poslali može postave pod krinko, ki so imeli nalogo prebiti se čim globlje in pridobiti čim več podatkov o udeležencih. Prve aretacije so izvedli leta 2008 na Tajskem, kasneje istega leta pa so potrdili, da je strežnik z vsebino na Nizozemskem.