Ubuntu 11.10 je dobil ime

David Klasinc

7. mar 2011 ob 17:56:03

Kot je že v navadi v Ubuntu skupnosti, se kmalu pred izdajo nove različice operacijskega sistema najavita tudi oznaka in ime naslednje različice, ki bo šele začela nastajati. Tako je pred nekaj urami je Mark Shuttleworth oznanil ime, ki ga bo nosil Ubuntu 11.10. Predlaganih je bilo kar nekaj bolj ali manj posrečenih imen, med drugimi tudi Oddball Octopus in Orgasmic Oyster.

Na koncu je Mark, po tehtnem razmisleku, ugotovil, da Ubuntu potrebuje ime, ki bo opisovalo skrivnostne možnosti in zmožnosti ter skorajda čudežno vsebino. Novi Ubuntu se bo imenoval Oneiric Ocelot ali po slovensko Zasanjani Ozelot.

Ozelot sicer spada v družino mačk, bolj natančno v rod Felinea. Imenujejo ga tudi škratji leopard, ime, ki je povsem na mestu, saj ozeloti ne presežejo mase dvajsetih kilogramov in nekateri niso kaj dosti večji od malo bolj rejenih hišnih mačk. Beseda Oneiric pa pomeni nekaj sanjskega, zasanjanega in povezanega s sanjami.


Zlobni jeziki bodo pripomnili, da bo res pravi čudež, če bo omizje Unity delovalo tako kot treba, saj so razvijalci slaba dva meseca pred izdajo še vedno rahlo zasanjani.