Odstranjenih petdeset zlih aplikacij z Android Marketa

Matej Huš

3. mar 2011 ob 18:26:53

Google je na prodajalni platformi Android Market odkril več kot 50 aplikacij, ki so vsebovale zlobno kodo. Okužene so bile s škodljivo programsko opremo (malware) DroidDream, ki krade uporabniške osebne podatke. Čeprav je Google z nemudno odstranitvijo posredoval takoj, ko je izvedel za problem od Redditovega uporabnika Lompola, naj bi bilo okuženih okoli 200.000 mobilnih naprav z Androidom, piše Guardian.

Aplikacije so objavili trije pisci: Myournet, Kingmall2010 in we20090202. DroidDream zbira vse mogoče podatke, ki jih lahko - identifikacijsko številko telefona (IMEI), model, operaterja, jezik, državo in številko uporabnika (IMSI) - in poleg tega omogoča tudi oddaljeno namestitev dodatne zlobne kode.

Program izkorišča luknjo v Androidu, ki je bila zakrpana v različici 2.3. Kdor uporablja novejši Android, je varen, a veliko mobilnih naprav ga še ne. Najučinkovitejša metoda za odstranitev nesnage je popoln izbris in ponovna namestitev sistema, kdor pa tega ne želi, lahko uporabi alternativo rešitev.