Llano proti Sandy Bridge

Primož Resman

3. mar 2011 ob 09:48:43

Na AMD-jevemu kanalu na YouTube se je znašel videoposnetek, v katerem AMD-jevci med seboj primerjajo svoj prihajajoči procesor oz. APU Llano ter Intelov Sandy Bridge, ki je pravzaprav konkurenčni izdelek. Razlike med sistemoma so bile jasno minimalne, saj sta oba uporabljala enak operacijski sistem (Windows 7), trdi disk (Crucialov pogon SSD C300) in pomnilnik (2 x 2 GB DDR3 s 1333 MHz), kjer je sistem sliko izrisoval na enaka 14-palčna zaslona z ločljivostjo 1366 x 786 pik. Razlike so bile seveda v procesorjih, veznih čipovjih in gonilnikih za grafični čip, saj se je vse to tudi primerjalo med seboj.

Poleg zmogljivosti v resničnem svetu z izrisovanjem 3D iger (Final Fantasy), preračunom nekaj 1000 formul na sekundo v Excelu, predvajanjem videoposnetka v visoki ločljivosti (v primeru AMD-ja celo z dodatno obdelavo slike) in nekaterih drugih obremenitev so obenem primerjali še porabo sistema. Medtem ko se je Intelu dobesedno zataknilo že pri prikazovanju igre, je obenem pri tem porabljal nekaj več energije. V primeru izrisa igre in izračunov v Excelu je bil rezultat bolj izenačen, a se je ponovno obrnil v prid AMD-ju, ko se je začel predvajati posnetek.

Sistem Llano je namreč porabil do 20 W manj poleg dodatne obdelave slike in gladkejšega delovanja v ozadju. Vse skupaj je treba vzeti z nekaj rezerve, saj gre za AMD-jevo predstavitev z uporabo inženirskega primerka, a vseeno pokaže prve znake zmogljivosti platforme Llano.