Apple domnevno razmišlja o 24-bitnih avdio datotekah na iTunes

Matej Huš

24. feb 2011 ob 08:07:54

Apple se z založniki dogovarja, da bi na iTunes ponudili glasbene datoteke, ki so zapisane s 24 biti in vzorčene s 96 kHz. Trenutno prodajajo datoteke, ki so zapisane s 16 biti in vzorčene s 44,1 kHz (CD-kakovost). Podobno je Apple že leta 2007 nadomestil datoteke s 128 kbps z AAC-datotekami z 256 kbps brez DRM-ja.

Odgovor na vprašanje, zakaj bi kdo sploh ponujal datoteke tako visoke kakovosti, če pa razlike na cenenih predvajalnikih ne moremo zaznati, je sila preprost. Leta 2007 je Apple za nadgradnjo zbirke na kakovostnejši format zaračunal 20 centov na skladbo in nadgradnja tudi tokrat ne bo brezplačna.

Ali je razlika med 16 in 24 biti slišna, je večni spor. Na internetu najdete nešteto strani, ki trdijo, da je razlika jasna tudi gluhemu, in enako veliko množico takih, ki vse skupaj označujejo za veliko prevaro. Kakorkoli, iPhone in iPad sta zmožna predvajati te datoteke, prav tako jih podpira iTunes. Vprašanje je le, ali imate ustrezne slušalke ali zvočnike ter dovolj ostro uho in zadosti nečimrnosti, da boste svojo zbirko vnovič nadgradili.