Bahrajn zaradi protestov verjetno filtrira internetni promet

Matej Huš

18. feb 2011 ob 07:10:32

Protivladni protesti so se iz Tunizije in Egipta prelili po velikem delu arabskega sveta, tako da niso obšli niti majhne otoške državice Bahrajn v Perzijskem zalivu. Ker demonstranti že štiri dni zahtevajo abdikacijo kralja, jih je policija razgnala s silo, borijo pa se tudi z naraščajočo cenzuro interneta.

Podjetje Arbor Networks poroča o zmanjšanju internetnega prometa v Bahrajn in iz njega za okoli petino v primerjavi z ustaljenimi vzorci. Podatki 100 ponudnikov dostopa do interneta po vsem svetu kažejo, da se je v Bahrajnu okrepilo filtriranje prometa. Za razliko od Egipta Bahrajn ni povsem prekinil povezljivosti, a obstojijo močni indici o manipulaciji.

Največji bahrajnski ponudnik dostopa do interneta Batelco je v državni lasti. Objavili so opravičilo svojim strankam zaradi slabše kakovosti storitve v zadnjem času in napovedali rešitev problema, medtem ko razlogov niso navedli. VIVA, še en operater iz Bahrajna, pa pravi, da so tudi njihove storitve prizadete, in sicer zaradi izjemno visoke uporabe, ki da je posledica deljenja videoposnetkov in gledanja neposrednih prenosov z demonstracij.