OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju

Primož Resman

17. feb 2011 ob 17:53:25

Nedavno so pri OCZ-ju ponosno objavili, da so prvi proizvajalec pogonov SSD, ki je svoje izdelke uspešno prestavil na sveže pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Gre za Micronove čipe, ki so bili razviti v sodelovanju z Intelom in jih lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi v 3. generaciji Intelovih ter seveda novih Crucialovih pogonov, poleg drugih konkurentov. Na prvi pogled je prehod na manjši proizvodni proces odlična stvar, sploh v svetu bliskovnega pomnilnika, saj se močno zniža strošek izdelave in posledično cena na gigabajt, vse skupaj pa se prevede v cenovno še bolj dostopne pogone.

A manjšanje procesa ni povsem rožnat postopek. Prihod Micronovih čipov na svet je bil nekoliko težaven, saj se obstojnost pomnilniških celic v čipih drastično niža z manjšanjem proizvodnega procesa. Še več, največji udarec naj bi se zgodil prav pri najnovejšem prehodu v ~20 nm, kar je tudi eden izmed razlogov, da Intelovih pogonov še nismo ugledali - sprva so bili napovedani za konec lanskega leta. V povezavi z manjšo vzdržljivostjo dobimo prvega mačka v žaklju, saj OCZ pogone reklamira glede na količino pomnilnika, ki se nahaja v ohišju, čeprav zaradi rezervne alokacije (v primeru odpovedi celice se aktivira ena izmed rezervnih) ni dosegljiv v celoti. Pri 32 nm čipih je tako 60-gigabajtni pogon pravzaprav ponujal 55 GB prostora, pri novih 25 nm čipih pa se to zmanjša na vsega 51 GB.

Žal manjšanje kapacitete ni edini maček v žaklju, saj je drugi še bolj tesno povezan z marketingom. 25-nm pogoni se še vedno prodajajo pod imenom Vertex 2, a spremenjena modelna oznaka vseeno ni dober pokazatelj različice pogona. Pri StorageReviews.com so namreč kupili dva pogona z oznako OCZSSD2-2VTXE60G (nova oznaka, namenjena 25 nm modelom), a je eden vseboval 32 nm, drugi pa 25 nm čipe. Pred nakupom torej ni mogoče vedeti, za katero vrsto pogona gre, saj se razlikujeta le po različici Firmware-a (izvemo ga po priklopu na računalnik), medtem ko imajo novi pogoni še plastično ohišje (z nespremenjenimi nalepkami), ki je na prvi pogled vseeno zelo podobno staremu kovinskemu.

Težava je, da so 32 nm pogoni enostavno hitrejši, saj uporabljajo 32-gigabitne pomnilniške čipe, medtem ko je v primeru 25 nm pogonov posamezen Micronov čip velik 64 gigabitov. Za 60 GB pogon je torej uporabljenih le 8 namesto 16 čipov, posledično pa krmilnik SandForce SF-1222TA3-SBH nima izkoriščenih vseh razpoložljivih kanalov. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da vsak izmed uporabljenih kanalov pozitivno vpliva na hitrost samega pogona, podobno kot dodajanje trdih diskov v sistem RAID 0.

25 nm različica se glede na teste StorageReviews.com nekoliko slabše odnese pri branju podatkov, kot pri njihovem zapisovanju, kar je nedvomno anomalija na področju hrambe podatkov. Zaporedno branje podatkov je v primerjavi s starimi pogoni na novincih kar do 25% počasnejše, saj zmorejo le do 182 MB/s v primerjavi z 248 MB/s na starih pogonih. Padec pri zapisovanju znaša le dobrih 10%, z 246 na 215 MB/s. Pri naključnem branju so razlike, sploh pri zapisovanju, mnogo manjše, v obeh primerih pa razliko močno zmanjša formatiranje pogona v večje, 4-kilobajtne sektorje - novinci nekoliko pridobijo na hitrosti, 32 nm pogoni pa se rahlo upočasnijo. Ti rezultati veljajo za zapisovanje in branje 2 MB velikih blokov, medtem ko je v primeru majhnih, 4 KB velikih blokov rezultat precej drugačen. Stari pogoni so v obeh različicah formatiranja le nekoliko hitrejši od novincev pri branju podatkov, a močno izstopajo pri zapisovanju - tukaj dosežejo okrog 13 MB/s pri branju oz. okrog 70 MB/s pri zapisovanju v primerjavi z okrog 10 in 12 MB/s za branje in zapisovanje na 25 nm pogonih.

Zgodba se ponovi tudi pri številu operacij, ki jih pogoni zmorejo in pri ostalih sintetičnih testih, medtem ko je razlika v resničnem svetu (uporaba pri vsakodnevnih opravilih, igrah, v HTPC-jih, itd.) izza tipkovnice praktično neopazna. Čeprav so majhne, razlike vseeno obstajajo, do kupcev pa bi bilo pravično, da bi lahko enostavno razlikovali med različicama. OCZ sicer v ZDA ponuja možnost zamenjave 25 nm pogona za 32 nm različico z doplačilom, a to vseeno ni to. V vsakem primeru se zaloga starih pogonov manjša, novinci pa imajo, če ne drugje, prednost v nekaj mW nižji porabi. Celoten test si lahko ogledate na StorageReviews.com.