Težave z diskom Seagate Momentus XT

Matej Huš

17. feb 2011 ob 10:18:07

Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki pravijo, da to počne prepogosto. Darren Dittrich (sicer izvršni direktor Sell.com) pravi, da je njegov disk v le nekaj tednih nabral 3200 ciklov ustavljanja in zaganjanja plošč. Ko ga je zamenjal z drugim, mesec dni starim modelov, je ugotovil, da se je ta v mesecu dni prestal 65 tisoč ciklov.

Seagate priznava, da je disk preveč agresiven pri varčevanju z energijo, zato si pripravili novo verzijo strojne programske opreme (firmware) SD24, ki težavo odpravlja. Dittrich s tem ni povsem zadovoljen, saj ni disk še vedno trpel zaradi nenavadnih občasnih upočasnitev in čakanja. Seagate jih že preiskuje. Pravijo, da je SD24 odpravil vse, razen piskajočih zvokov, težave z ustavljanjem plošč v stanju pripravljenosti in občasne sekundne zakasnitve, ki so najčešče prisotne v računalniki MacBook Pro. Popravek je na poti.