MWC 2011: VMware predstavil virtualizacijo na androidih

Matej Huš

16. feb 2011 ob 08:41:52

V Barceloni je VMware pokazal platformo za mobilno virtualizacijo, ki omogoča poganjanja ločenih (recimo osebnega in delovnega) profilov na androidnih telefonih. Prototip so pokazali na telefonu LG Optimus Black, poteka pa v podjetju že intenzivno notranje testiranje in sodelovanje s partnerji za pripravo tehnologije za uporabo v vseh androidnih telefonih.

Tehnični direktor VMwara Stephen Herrod pojasnjuje, da je ideja preprosta. Podjetja bodo dobila možnost na telefonih zaposlenih izolirati poslovne aplikacije od osebnega dela telefona, s čimer bodo naslovili cel kup varnostnih težav. Tako bodo zaposleni uporabljali katerikoli telefon, ki si ga bodo izbrali, podjetje pa bo imelo nadzor le nad poslovnim delom programske opreme. Administrator v podjetju bo v ta profil lahko namestil dodatne aplikacije in določil privilegije, ki jih bodo imeli posamezni uporabniki za poganjanje in dostopanje do opreme podjetja. Vsebuje tudi VPN za varno povezavo v podjetje in možnost oddaljenega brisanja informacij iz poslovnega profila.

Za zdaj ustrezna programska oprema za virtualizacijo pride že vgrajena v telefon in je ni moč namestiti naknadno. Uporaba bo za končne uporabnike brezplačna, podjetja pa bodo plačevala licence po število uporabnikov. Prve preizkusne verzije naj bi ugledali še letos. Na engadgetu so že preizkusili novo tehnologijo.