Hewlett-Packard napovedal TouchPad in dvoje telefonov

Matej Huš

10. feb 2011 ob 08:40:00

Več kot leto po zadnjih tabličnih novostih iz Palma, ki ga je Hewlett-Packard kupil, so včeraj pozno zvečer na prireditvi v San Franciscu predstavili nov tablični računalnik. Imenoval se bo TouchPad, poganjal pa ga bo 1,2 GHz-procesor Qualcomm Snapdragon.

Tehtal bo slabih 700 gramov, imel bo 16 ali 32 GB vgrajenega spomina in kamero, sliko pa bo prikazoval s 1024 x 768 točkami na 9,7-palčnem zaslonu. Podpiral bo VPN-je za poslovne uporabnike, videokonference in povezljivost prek Wi-Fi. Vse skupaj bo teklo na operacijskem sistemu WebOS, ki ga je HP dobil z nakupom Palma. TouchPad bo na prodaj poleti.

Druga novost iz delavnice HP-ja sta nova mobilna telefona, ki bosta prav tako tekla na WebOS. Močnejši model Pre 3 bo imel 1,4 GHz-procesor Snapdragon in bo podoben iPhonu. Obstajali bosta inačici s podporo HSPA plus ali EVDO. Šibkejši telefon pa se imenuje Veer in na 800 MHz-procesorju podpira HSPA plus, 802.11 b/g Wi-Fi, Bluetooth 2.1 z EDR in 8 GB spomina. Na voljo bosta spomladi.

HP je povedal še, da so izdali novo verzijo WebOS 2.1, ki vsebuje 50 novosti. Nameščen bo na vseh novi napravah, na stare z WebOS 2.0 pa ga bo moč nadgraditi. Pomembna novost je povezljivost naprav z WebOS, tako da bo odslej moč deliti podatke med njimi