Last.fm ukinja brezplačno poslušanje glasbe na mobilnih napravah povsod po svetu

Matej Huš

8. feb 2011 ob 11:24:59

Priljubljena spleta stran Last.fm, ki v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji omogoča brezplačno poslušanje tematskih radijskih postaj na osebnih računalnikih in mobilnih napravah, saj se financira iz oglasov med skladbami, bo odslej uporabnikom mobilnih naprav svoje storitve zaračunavala. Medtem ko bo poslušanje prek interneta na računalnikih v omenjenih državah ostalo brezplačno, bodo morali lastniki mobilnih naprav odšteti tri evre. V Sloveniji tudi poslušanje prek spleta stane tri evre mesečno.

Last.fm pojasnjuje, da model z reklami uspešno deluje le prek spleta v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji, medtem ko se drugod in na mobilnih napravah zaradi pomanjkanja števila uporabnikov ni izkazal najbolje. Zato so se odločili, da ponudijo storitev brez reklam, ki stane mesečno tri evre. V Veliki Britaniji in ZDA bodo uporabniki Xboxa in Windows Phone 7 celo še vedno lahko poslušali postaje brezplačno, ker bo ceno subvencioniral Microsoft, medtem ko v ZDA, Nemčiji in Veliki Britaniji ostaja brezplačno samo poslušanje prek spleta na računalnikih.

S tem postaja Last.fm konkurenca Spotifyju in Qriocityju, ki oba ponujata poslušanje skladb po izboru za mesečno naročnino 10 evrov. Ker pri Last.fm izbor ni mogoč (aprila lani so jo zaradi previsokih nadomestil ukinili), je vprašanje, za katero storitev se bodo uporabniki odločili.