Odprto pismo Nokii in Microsoftu: Sodelujta

Matej Huš

5. feb 2011 ob 18:12:30

Odprto pismo, ki ga je v sredo Adnaan Ahmad iz hamburške Berenberg Bank poslal Microsoftovemu in Nokiinemu izvršnemu direktorju, je sprožilo veliko špekulacij. V pismu namreč Ahmad navaja nekaj možnih rešitev, kako povečati Nokiin upadajoč tržni delež na področju pametnih telefonov. Ključna ukrepa sta Windows Phone 7 in odpuščanje na Finskem.

Nokiin novi izvršni direktor Stephen Elop je bil pred tem zaposlen pri Microsoftu, zato bi moral biti toliko bolj za sodelovanje, pravi Ahmad. Podjetji bi morali podpisati ekskluzivni dogovor, ki bo Nokii omogočil uporabo Windows Phone 7 na svojih pametnih telefonih. Tako bi Nokia brezplačno dobila nov sistem, avtocesto do večjega tržnega deleža v ZDA in možnost zmanjšati svoje izdatke za raziskave in razvoj za milijardo evrov, saj bi MeeGo, ki se z Androidom in iOS-om res ne more kosati, ukinili. Druga pomembna odločitev bi morala biti občutno zmanjšati število zaposlenih na Finskem, kjer Nokia zaposluje okoli sedem odstotkov vseh prebivalcev.

Ali bo po dolgih pogajanjih na nokiah res pristal Windows Phone 7, je za zdaj nemogoče reči. A tržni delež Nokie iz leta v leto upada, vrednost delnice tudi, Microsoft pa z Windows Phone 7 intenzivno išče kakšno res dobro priložnost, saj so vsi trenutni kupci intenzivno investirani tudi v Android. Možno torej je.