Na letošnjem Pwn2Ownu rekordna nagrada za uspešen napad na Chrome

Matej Huš

4. feb 2011 ob 00:14:10

Vsakoletni hekerski dogodek, kjer hekerji in raziskovalci demonstrirajo svoje poznavanje brskalnikov in mobilnih telefonov ter varnostnih lukenj v njih, se bo letos v Vancouvru začel 9. marca. Za nekoliko več vznemirjenja kot ponavadi je poskrbel Google, ki je razpisal doslej najvišjo nagrado 20.000 dolarjev za kogarkoli, ki bi našel in uspešno zlorabil kakšno ranljivost v njihovem brskalniku Chrome.

Na letošnjem Pwn2Ownu bosta okolje 64-bitna operacijska sistema Windows 7 in Mac OS X, na katerih bodo tekli Internet Explorer, Firefox, Safari in Chrome. Prvi, ki bodo zlomili prve tri brskalnike, bodo prejeli 15.000 dolarjev, kar je 50 odstotkov več kot lani, medtem ko so za Chrome nekoliko drugačna pravila.

Ker Chrome edini uporablja peskovnik (sandbox), bodo prvi dan štele le ranljivosti v Chromu, drugi in tretji dan pa bodo smeli uporabiti tudi kakšno sistemsko ranljivost v Windows ali Mac OS X. V slednjem primeru polovico vsote 20.000 dolarjev prispeva Google, preostanek pa prireditelji. Preostale nagrade so Sony Vaio, Alienware m11x, Apple MacBook Air 13" (na teh treh bodo tudi potekali napadi) in Google CR-48 (ta je samo nagrada).